Tuesday, Mar 19 2013 Written by အာၾကီး
ႏွလံုး
က်န္းမာေရး အတြက္ အစာ
၁။
အခြံမာသီး
အခြံမာသီးမွာ
အဆီဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားေပမယ့္ ႏွလံုး အက်ဳိးျပဳ မျပည့္ဝဆီပါ။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ
မျဖစ္ ေအာင္ အကာအကြယ္ ေပးႏိုင္တဲ့ အခြံမာသီး မ်ားမ်ား စားေပးဖို႔ လိုပါတယ္။
၂။
အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္
ဆန္းဘလပ္စ္ကၽြန္းမွာ
ေနထုိင္သူေတြဟာ ေသြးတိုး ေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္း နည္းပါး ရတာဟာ ေခ်ာကလက္
စားသံုးမႈ မ်ားတာေၾကာင့္လို႔ သုေတသီေတြက ယူဆၾကပါတယ္။ အညိဳရင့္ေ ရာင္ ေခ်ာကလက္မွာ
ပါဝင္တဲ့ ပုိလီဖီေနာ ဓာတ္ဟာ ေသြးဖိအား က်ေစၿပီး ႏွလုံးက်န္းမာ ေစပါတယ္။
၃။
ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုးႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အစာ
ကယ္လုိရီပါဝင္မႈ
နည္းၿပီး အာဟာရ တန္ဖုိးမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဆန္လံုးညိဳ၊ ေခါက္ဆြဲညိဳ၊ အညိဳေရာင္
ေပါင္မုန္႔နဲ႔ ဘာလီစတာေတြဟာ ေရာဂါကိုလည္း တုိက္ခိုက္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေကာက္ႏွံ
တစ္ခု လံုးနဲ႔ အသီးအႏွံမ်ားမ်ား စားသံုး သူေတြဟာ အသားနဲ႔ အဆီမ်ား အစားအစာ
စားသူေတြနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ႏွလံုးေရာဂါ အႏၲရာယ္ကို ထက္ဝက္ ခန႔္ ေလ်ာ့က် ႏိုင္ေၾကာင္း
တက္ဆက္ က်န္းမာေရး တကၠ သုိလ္က ဆိုပါတယ္။
၄။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးမ်ား
အပင္ထြက္
အစားအစာေတြဟာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားပါတယ္။ ကယ္လိုရီ
ပါဝင္မႈ နည္းတဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္မွာလည္း ပူစရာ မလိုေတာ့ဘူး။ ဟင္းသီး
ဟင္းရြက္နဲ႔ အသီးအႏွံ ေတြ ဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေတြကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။
ဦးေႏွာက္
က်န္းမာေရးအတြက္ အစာ
၁။
ငါး
အိုမီဂါသရီး
ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ငါးနဲ႔ အခြံမာ ပင္လယ္စာေတြဟာ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း
ပံုမမွန္ျဖစ္မႈနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါတို႔ကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ငါးအဆီမွာ
ပါဝင္တဲ့ DHA နဲ႔ EPA ဟာ အသက္ႀကီး ခ်ိန္မွာ မွတ္ဥာဏ္ ဆံုး႐ႈံးမႈနဲ႔
စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။
၂။
ဆားနည္းေသာ အစာ
ဆားနည္းတဲ့
အစာဟာ ေသြးဖိအား က်ေစတဲ့ အတြက္ ေသြးဖိအား ပံုမွန္ရွိတာဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြ မပ်က္စီးေအာင္
ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆားနည္းတဲ့ အစာေတြစားရင္ အသက္ အရြယ္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့
မွတ္ဥာဏ္ ဆံုး႐ႈံးမႈနဲ႔ ေၾကာင္းက်ဳိး ဆင္ျခင္ႏိုင္စြမ္း အားနည္းျခင္းေတြကို
ေလ်ာ့နည္း ေစပါ တယ္။
၃။
စပ်စ္သီး
စပ်စ္သီး၊
ဘလူးဘယ္ရီ သီးေတြလို ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္း ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာ ေတြဟာ
အသက္ႀကီးလာ တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ အေျပာင္း အလဲျဖစ္ျခင္း ေလ်ာ့ပါး ေစၿပီး
မွတ္ဥာ ဏ္ ေကာင္းမြန္ ေနေစပါတယ္။
အ႐ိုး
က်န္းမာေရး အတြက္ အစာ
၁။
အဆီနည္းႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း
ခႏၶာကိုယ္ကေန
ကယ္လစီယမ္ စုပ္ယူဖို႔ ဗီတာမင္ဒီ လုိအပ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခႏၶာကုိယ္ ထဲမွာ အသားဓာတ္
အလံုအေလာက္ ရွိတာဟာလည္း အ႐ိုးေတြ သန္မာေစဖုိ႔ အတြက္ အေရးႀကီးပါတယ္။ အ႐ိုးအတြက္
အေရးပါတဲ့ အဲဒီဓာတ္ေတြ ရေအာင္ ႏြားႏုိ႔၊ ပဲႏို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္ စတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္
ပစၥည္းေတြကို မ်ားမ်ား ေသာက္ေပး ပါ။
၂။
အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
ရြက္လိပ္မုန္ညင္း၊
ဟင္းႏုနယ္ရြက္နဲ႔ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းေတြမွာ ကယ္လစီယမ္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
၃။
တုိဟူး
ကယ္လ္စီယမ္
ဆာလ္ဖိတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ တုိဟူး (Tofu) စားေပးပါ။
Ref
: Good Health
Credit to www.myawady.com.mm
Copy from
www.myawady.com.mm/health/knowledge/item/10088-2013-03-25-12-30-55
No comments:
Post a Comment